Resultaat van jouw
persoonlijke AI analyse.

Naam Nike PH
Sector Sportkledij
Grootte kleine onderneming met 1-20 werknemers
Assets
Models
Impact Estimation

Opslag- en magazijnfaciliteiten

Nike kan hun magazijnruimte delen met kleinere bedrijven in de sportkledingindustrie die behoefte hebben aan opslagfaciliteiten, door flexibele huurcontracten aan te bieden die variëren van korte tot lange termijn.

Doelgroep: Kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s)

KMO’s in de sportkledingindustrie die behoefte hebben aan tijdelijke of langdurige opslagruimte voor hun producten.

Haalbaarheid van de strategie

8/10

Deze strategie is zeer haalbaar omdat er vaak ongebruikte ruimte is in grote magazijnen. Dit kan extra inkomsten genereren en andere bedrijven helpen groeien.

Relevante benchmark of voorbeeldcase

WeWork heeft succesvol een model opgezet waarin ze kantoorruimte delen met andere bedrijven, wat een soortgelijk principe is.

Leverings- en bedrijfsvoertuigen

Nike kan samenwerken met logistieke bedrijven om hun leveringsvoertuigen tijdens daluren te delen met andere bedrijven, wat kan helpen om de kosten te verminderen en de efficiëntie te verhogen.

Doelgroep: Logistieke bedrijven en andere grote retailers

Ondernemingen die op zoek zijn naar kostenefficiënte oplossingen voor hun leveringsbehoeften door het delen van bedrijfsvoertuigen.

Haalbaarheid van de strategie

7/10

Het delen van voertuigen kan complex zijn vanwege logistieke planning en het coördineren van routes, maar met de juiste systemen en partners kan dit zeer efficiënt zijn.

Relevante benchmark of voorbeeldcase

Uber Freight biedt een platform waar transportmiddelen gedeeld en geoptimaliseerd kunnen worden voor verschillende klanten.

Productiediensten

Nike kan hun productiefaciliteiten delen met kleinere sportmerken onder een “pay-per-use” model, waardoor deze merken toegang krijgen tot hoogwaardige productieapparatuur zonder grote investeringen.

Doelgroep: Startups in sportkleding

Startups en kleine bedrijven in de sportkledingindustrie die kwalitatieve productie willen zonder zelf te investeren in dure apparatuur.

Haalbaarheid van de strategie

9/10

Vele bedrijven zoeken manieren om hun productiecapaciteit te optimaliseren. Met de juiste contracten en samenwerking kan deze strategie zeer succesvol zijn.

Relevante benchmark of voorbeeldcase

Fashion for Good, een platform dat toegang biedt tot gedeelde productiefaciliteiten en kennis voor duurzame mode startups.

Business modellen

Current Market Models

Nike Gear Lease

Abonnementen, Product Lifecycle Extension

Nike Gear Lease biedt klanten een abonnementsdienst waarbij ze de nieuwste sportkledij en accessoires kunnen huren. Aan het einde van de huurperiode worden de producten gereinigd, opgeknapt en opnieuw verhuurd, waardoor de productlevensduur wordt verlengd.

Nike Recycle & Reward

Incentivized Recycling, Community Engagement

Klanten worden aangemoedigd om hun oude Nike-producten terug te brengen naar de winkel in ruil voor kortingsbonnen. De geretourneerde producten worden gerecycled of opgeknapt voor wederverkoop in tweedehandswinkels of online platforms.

Nike Swap Shop

Product Swap, Membership Exclusives

Leden kunnen hun gebruikte sportkledij en schoenen inruilen voor credits die gebruikt kunnen worden voor tweedehands of nieuwe producten. Deze circulaire aanpak vermindert afval en biedt klanten een kostenefficiënte manier om hun garderobe te vernieuwen.

New Market Models

Nike Equipment Share

Community Sharing, Peer-to-Peer

Een platform waar gebruikers sportuitrusting kunnen huren of uitlenen aan anderen binnen hun gemeenschap. Dit verlaagt de drempel voor deelname aan sporten, terwijl Nike een kleine vergoeding ontvangt per transactie.

Nike Adventure Kits

Experience Economy, Rental Packages

Klanten kunnen gespecialiseerde avonturenkits huren, inclusief kleding, schoenen en accessoires, voor specifieke activiteiten zoals trailrunning, bergbeklimmen, of triatlons. Deze kits worden geleverd met instructies en tips van Nike-atleten.

Impact schatting

Praktische / operationele impact

Het implementeren van huur- en deelmodellen vraagt aanzienlijke aanpassingen in logistiek, voorraadbeheer en klantenservice. Het vergt investeringen in systemen en processen.

Financiële impact

Initiale investeringen zijn hoog, maar op lange termijn kunnen recurrente inkomsten en hogere klantenbinding dit mogelijk compenseren. Het vereist een gedegen financiële planning.

Strategische impact

Circulaire businessmodellen kunnen Nike positioneren als leider in duurzaamheid binnen de sportindustrie. Het biedt concurrentievoordeel en nieuwe marketingmogelijkheden.

Milieu-impact

Significant positief door verminderde afvalproductie en efficiënter gebruik van materialen. Verlenging van de levensduur van producten draagt bij aan milieudoelstellingen.

Sociale impact

Huur- en deelmodellen bevorderen toegankelijkheid van sportkleding en -uitrusting voor een breder publiek, wat sociale inclusie versterkt. Het creëert tevens nieuwe werkgelegenheid.

Overkoepelende samenvatting

De implementatie van circulaire businessmodellen biedt Nike zowel strategische als milieutechnische voordelen, met enkele operationele uitdagingen. Risico’s zijn beheersbaar.

Score op 10: 8