Resultaat van jouw
persoonlijke AI analyse.

Naam Stihl
Sector Machines
Grootte grote onderneming met meer dan 150 werknemers
Assets
Models
Impact Estimation

Vrachtwagens

Vrachtwagens kunnen in een deelmodel flexibel worden ingezet voor transportklussen van verschillende klanten. Via een abonnements- of pay-per-use model kunnen bedrijven vrachtwagens huren voor specifieke periodes of routes.

Doelgroep: Logistieke bedrijven en grote bouwbedrijven

Logistieke bedrijven en grote bouwbedrijven die behoefte hebben aan flexibele en kosteneffectieve transportoplossingen zonder te investeren in eigen materieel.

Haalbaarheid van de strategie

8/10

Mede door de hoge kosten van vrachtwagens en de onvoorspelbare vraag naar transportmiddelen is een deelmodel aantrekkelijk voor veel bedrijven. Operationele en onderhoudskosten kunnen een obstakel vormen, maar met een degelijk onderhoudsplan is dit haalbaar.

Relevante benchmark of voorbeeldcase

Vanderlande heeft een succesvol vrachtwagendeelprogramma opgezet dat flexibel transportdiensten aanbiedt aan diverse bedrijven. Hierdoor konden zij aanzienlijke kostenbesparingen realiseren.

Bestelwagens

Bestelwagens kunnen in een deelmodel beschikbaar worden gesteld aan verschillende kleine en middelgrote ondernemingen die op ad-hoc basis een bestelwagen nodig hebben voor leveringen of service-aanvragen.

Doelgroep: MKB bedrijven en zelfstandigen

MKB bedrijven en zelfstandigen in sectoren zoals detailhandel, installatie, en onderhoud die af en toe gebruik maken van een bestelwagen.

Haalbaarheid van de strategie

9/10

Een deelmodel voor bestelwagens is zeer haalbaar gezien de lagere kosten in vergelijking met vrachtwagens en de brede behoefte aan dergelijke voertuigen voor uiteenlopende klussen. Technologie en platforms voor vlot verhuren bestaan reeds en kunnen makkelijk worden ingezet.

Relevante benchmark of voorbeeldcase

Zipcar for Business biedt flexibele, kortetermijn verhuur van bestelwagens, wat bedrijven helpt in operationele flexibiliteit en kostenbesparing.

Magazijninrichting (rekken, palletsystemen)

Magazijnrekken en palletsystemen kunnen via een deelmodel worden verhuurd aan bedrijven die tijdelijke opslagoplossingen nodig hebben. Bedrijven kunnen rekken en pallets huren voor specifieke projecten of seizoensgebonden pieken.

Doelgroep: Distributiecentra en seizoensgebonden handelaren

Distributiecentra, detailhandelaren en productiebedrijven die snel behoefte kunnen hebben aan extra opslagcapaciteit zonder langdurige investeringen.

Haalbaarheid van de strategie

7/10

Het delen van magazijninrichtingen is haalbaar, hoewel logistieke kosten en installatie tot complicaties kunnen leiden. Een goed beheerde logistieke planning kan deze aanpak echter rendabel maken.

Relevante benchmark of voorbeeldcase

Mecalux biedt verhuuroplossingen voor magazijnrekken die bedrijven flexibiliteit geven bij tijdelijke behoefte aan extra opslagcapaciteit.

Business modellen

Current Market Models

Stihl Subscription Service

Abonnement, Toegang

Klanten betalen een maandelijkse fee om toegang te krijgen tot een breed scala aan Stihl-machines. Dit verlaagt de drempel voor gebruik van hoogwaardige apparatuur zonder de noodzaak tot aankoop. Inclusief onderhoud en upgrade-ervaringen.

Tool Sharing Network

Deelplatform, Community

Professionals en particulieren kunnen via een app Stihl-apparatuur huren van hun buren of lokale verhuurpunten. Dit vergemakkelijkt gedeeld gebruik en stimuleert gemeenschapsvorming, terwijl het kapitaalintensieve aankopen vermindert.

Sustainable Service Package

Duurzaamheid, Onderhoud

Abonnementen op duurzame verbruiksmiddelen en onderhoudsdiensten voor Stihl-producten. Dit verlengt de levensduur van de machines en vermindert afval, terwijl klanten verzekerd zijn van langdurig optimaal functioneren.

New Market Models

Urban Gardening Partnership

Samenwerking, Community

Creëer partnerships met stedelijke gemeentes en tuinverenigingen om Stihl-apparatuur beschikbaar te maken voor de aanleg en het onderhoud van gemeenschappelijke tuinen. Dit bevordert stedelijke vergroening en wellness.

Green Construction Solutions

B2B, Innovatie

Bied op abonnementsbasis gespecialiseerde machines en duurzaamheidstrainingen aan bouwbedrijven. Dit vergroot hun operationele efficiëntie en helpt hen voldoen aan milieunormen zonder grote kapitaalinvesteringen.

Impact schatting

Praktische / operationele impact

Het introduceren van huur- en deelmodellen vereist aanzienlijke aanpassingen in de logistiek, voorraadbeheer en onderhoudsdiensten. Dit kan de operationele complexiteit verhogen.

Financiële impact

Hoewel er initiële investeringen nodig zijn, zoals platforms en extra onderhoud, kunnen de herhaalde inkomsten van huurdiensten en hogere klantretentie de omzet structureel vergroten.

Strategische impact

Door in te spelen op huur- en deelmodellen kan Stihl zich sterk differentiëren van concurrenten, inspelen op groeiende markttrends en nieuwe klantsegmenten aanboren.

Milieu-impact

Delen en hergebruik van machines kan Stihl’s ecologische voetafdruk aanzienlijk verlagen, afval verminderen en bijdragen aan een duurzamer bedrijfsmodel.

Sociale impact

Huuropties maken hoogwaardige apparatuur toegankelijker voor kleinere bedrijven en particulieren, wat voordelig is voor sociaal-economische diversiteit.

Overkoepelende samenvatting

De huur- en deelmodellen bieden aanzienlijke strategische voordelen en potentieel verhoogde winst, mits gepaard met investeringen in logistiek en klantgerichtheid. Significant positieve milieu- en sociale impact.

8/10