Resultaat van jouw
persoonlijke AI analyse.

Naam Waregems posterijtje
Sector Fast food
Grootte kleine onderneming met 1-20 werknemers
Assets
Models
Impact Estimation

Keukengerij

Het delen van keukenmaterialen zoals mixers, snijmachines en blenders kan de kosten en de ecologische voetafdruk van het bedrijf verminderen. Een gezamenlijk gebruiksschema zou moeten worden ingesteld voor deelnemende bedrijven.

Doelgroep: Kleine horecaondernemingen

Restaurants, cafés en eethuizen in de regio die apparatuur nodig hebben maar de kosten van aanschaf en onderhoud willen delen.

Haalbaarheid van de strategie

8/10

De haalbaarheid is hoog gezien het feit dat veel kleine horecaondernemingen beperkte budgetten hebben en openstaan voor kostenbesparende maatregelen. Logistieke organisatie en duidelijke afspraken zijn echter cruciaal.

(OPTIONEEL) Relevante benchmark of voorbeeldcase

Burgermeester Rotterdam heeft een succesvol keukenapparaat-deelplatform voor restaurants in de stad opgezet, waardoor deelnemende bedrijven hun apparatuurkosten met 20% zagen dalen.

Parkeerplaatsen

Het delen van parkeerplaatsen met nabijgelegen bedrijven kan de benutting van deze ruimte verbeteren. Parkeerplaatsen kunnen onderling uitgewisseld worden op basis van vraag en aanbod, vooral tijdens piekuren.

Doelgroep: Lokale bedrijven en horeca

Bedrijven en horecaondernemingen in de omgeving die te maken hebben met wisselende parkeerbehoeften.

Haalbaarheid van de strategie

7/10

De strategie heeft een redelijke haalbaarheid, afhankelijk van de bereidheid van lokale bedrijven om samen te werken en flexibele afspraken te maken. Een reserveringssysteem is noodzakelijk voor een soepele werking.

(OPTIONEEL) Relevante benchmark of voorbeeldcase

ParkBee biedt een vergelijkbare oplossing door ongebruikte parkeerplaatsen van bedrijven aan te bieden aan een breder publiek via een reserveringssysteem, wat de benutting verhoogt.

Ovens en fornuizen

Door ovens en fornuizen te delen, kunnen initiële investeringskosten en onderhoudskosten worden verlaagd. Dit kan door een tijdschema in te voeren waarbij verschillende bedrijven apparaten op verschillende momenten gebruiken.

Doelgroep: Horeca startups en food trucks

Kleine nieuwe horecaondernemingen en mobiele eetgelegenheden die behoefte hebben aan professionele keukenapparatuur zonder hoge aanschafkosten.

Haalbaarheid van de strategie

6/10

De haalbaarheid is middelmatig vanwege de logistieke uitdagingen en hygiënische eisen die gepaard gaan met het delen van kookapparatuur. Strikte schoonmaak- en onderhoudsregimes zijn noodzakelijk.

(OPTIONEEL) Relevante benchmark of voorbeeldcase

In Amsterdam deelde het project ‘Kitchen Republic’ professionele keukenruimte en apparatuur onder startende food ondernemers, wat leidde tot lagere opstartkosten en meer mogelijkheden voor innovatie.

Business modellen

Current Market Models

Frituur2Go

Delen

Klanten kunnen keukenapparatuur en gereedschappen huren voor een thuis-frietjes-ervaring, zoals frituurpannen en grills. Het eethuis biedt verschillende ingrediëntenpakketten en recepten aan, zodat customers kunnen genieten van verse zelfgemaakte frietjes en gerechten.

Refill & Reuse

Herbruikbare verpakkingen

Introduceer een systeem waarbij klanten herbruikbare verpakkingen kunnen aanschaffen en terugbrengen voor een korting op hun volgende aankoop. Dit vermindert afval en moedigt klanten aan om herhaaldelijk bij te dragen aan duurzaamheid.

Community Cooking Nights

Gemeenschapsvorming

Organiseer wekelijkse kookavonden waarbij de lokale gemeenschap samenkomt om gerechten te bereiden met seizoensgebonden ingrediënten. Dit versterkt de klantrelaties en creëert een gedeelde ervaring rond het eethuis, wat lokale betrokkenheid bevordert.

New Market Models

Foodie Subscription Box

Abonnementsservice

Bied maandelijkse abonnementen met een selectie van huisgemaakte specialiteiten, inclusief vegan en vegetarische opties. Klanten ontvangen een box met ingrediënten, recepten en een video-tutorial, wat nieuwe klanten aantrekt en brede feedback creëert.

Mobile Fry Experience

Mobiele eenheid

Introduceer een foodtruck die circuleert in nabijgelegen gemeenschappen, evenementen en festivals. Dit breidt de markt uit naar nieuwe locaties, trekt diverse klantengroepen aan, en biedt speciale menu-items die alleen via de foodtruck te verkrijgen zijn.

Impact schatting

Praktische / operationele impact

Het delen van keukenapparatuur en lokale producenten kan efficiënter gebruik van middelen en kostenbesparingen mogelijk maken. Toch vraagt dit om systematische planning en een betrouwbare boekings- en onderhoudsinfrastructuur.

Financiële impact

Een verhuur- en deelmodel kan leiden tot lagere initiële investeringen in nieuwe producten en hogere bezettingsgraden van apparatuur, maar vraagt ook een goede beheersing van de cashflow en shared cost accounting.

Strategische impact

Strategisch positioneert een focus op deel- en huurmodellen het bedrijf als duurzaam en innovatief, wat aantrekkelijk kan zijn voor bewuste consumenten en mogelijk nieuwe marktsegmenten opent.

Milieu-impact

Het verminderen van onnodige productie en het delen van middelen draagt aanzienlijk bij aan een lagere ecologische voetafdruk en vermindert afval. Dit sluit goed aan bij de circulaire economie principes.

Sociale impact

Door duurzame en inclusieve businessmodellen te omarmen, kan Waregems Posterijtje een positieve impact hebben op de gemeenschap, lokale leveranciers steunen en een positieve merkwaarde creëren.

Overkoepelende samenvatting

De implementatie van huur- en deelmodellen in Waregems Posterijtje kan brede voordelen bieden: operationeel efficiënter, financieel haalbaar, strategisch vooruitstrevend en positief voor milieu en maatschappij.

8/10