Resultaat van jouw
persoonlijke AI analyse.

Naam Stihl
Sector Machines
Grootte grote onderneming met meer dan 150 werknemers
Assets
Models
Impact Estimation

Bedrijfsvoertuigen

Stihl kan bedrijfsvoertuigen zoals bestelwagens en vrachtwagens aanbieden via een deelmodel, waarbij klanten deze voertuigen tijdelijk kunnen gebruiken voor specifieke taken. Dit vermindert de noodzaak voor klanten om zelf voertuigen aan te schaffen en onderhouden.

Doelgroep: Professionals en kleine bedrijven

Kleine bedrijven en zelfstandige professionals in tuin- en bosbouw die voertuigen nodig hebben voor specifieke projecten.

Haalbaarheid van de strategie

7/10

De haalbaarheid is redelijk hoog, gezien de hoge kosten van voertuigen. Logistieke en onderhoudsaspecten vereisen zorgvuldige planning.

Benchmark/voorbeeldcase

Sixt Share biedt een goed voorbeeld met hun deelmodellen voor bedrijfsvoertuigen die flexibel en kostenefficiënt zijn.

Huurmachines

Stihl kan kettingzagen, grasmaaiers, bladblazers en andere machines verhuren aan particulieren en professionals, wat kosten bespaart en flexibiliteit biedt voor incidenteel gebruik.

Doelgroep: Particulieren en professionals

Personen en bedrijven die machines slechts sporadisch nodig hebben, zoals voor seizoensgebonden werkzaamheden.

Haalbaarheid van de strategie

9/10

Het verhuren van machines is zeer haalbaar gezien de brede vraag en de mogelijkheid om huurinkomsten te genereren. Onderhoudsbeheer is een aanzienlijke factor.

Benchmark/voorbeeldcase

Boels Verhuur beheert een succesvol verhuurmodel voor bouw- en tuinmachines met flexibele huurperioden.

Trainings- en demonstratieapparatuur

Stihl kan trainings- en demonstratieapparatuur delen met opleidingscentra of bedrijven die medewerkers willen trainen in het gebruik van hun machines.

Doelgroep: Opleidingsinstituten en bedrijven

Opleidingscentra en bedrijven die werknemers trainen in het gebruik van bos- en tuinbouwapparatuur.

Haalbaarheid van de strategie

8/10

Delen van trainingsapparatuur is haalbaar doordat er een constante behoefte is aan training. Het operationeel houden van deze apparatuur is cruciaal.

Benchmark/voorbeeldcase

Het Bosch Rexroth Fabriekstrainingcentrum deelt apparatuur met verschillende bedrijven voor opleidingsdoeleinden.

Vergader- en conferentieruimtes

Stihl kan vergader- en conferentieruimtes verhuren aan externe bedrijven en organisaties voor zakelijke bijeenkomsten en evenementen, waardoor de benuttingsgraad wordt gemaximaliseerd.

Doelgroep: Bedrijven en organisaties

Bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar professionele vergaderruimtes voor vergaderingen, trainingen en evenementen.

Haalbaarheid van de strategie

6/10

Haalbaar aangezien veel bedrijven behoefte hebben aan vergaderruimtes. Concurrentie van concurrerende aanbieders en locatie kan van invloed zijn.

Benchmark/voorbeeldcase

Spaces biedt flexibele vergader- en werkruimtes aan bedrijven en zelfstandigen, met een focus op professionele werkomgevingen.

Opslagfaciliteiten

Stihl kan opslagfaciliteiten aanbieden voor klanten om hun machines en gereedschap veilig op te slaan, wat handig is voor zowel particulieren als kleine bedrijven.

Doelgroep: Particulieren en kleine bedrijven

Klanten die beperkte ruimte hebben voor de opslag van grote machines en gereedschappen.

Haalbaarheid van de strategie

7/10

Zeer haalbaar gezien de vraag naar veilige opslag. De uitdaging ligt in de locatie en beveiligingskosten.

Benchmark/voorbeeldcase

Shurgard biedt opslagbeheeroplossingen voor particulieren en kleine bedrijven, met flexibele opslagoplossingen aangepast aan hun behoeften.

Business modellen

Current Market Models

Stihl FlexRent

On-demand verhuur

Stihl FlexRent biedt klanten de mogelijkheid om machines en gereedschap te huren voor kortetermijnprojecten. Via een gebruiksvriendelijke app kunnen gebruikers apparatuur selecteren, reserveren, ophalen of laten bezorgen, en betalen enkel voor de periode dat ze het product daadwerkelijk gebruiken.

Stihl Maintenance+ Membership

Service-abonnement

Met Stihl Maintenance+ Membership genieten klanten van een abonnement waarbij ze periodiek onderhoud en reparaties krijgen voor hun eigendommen. Dit verlengt de levensduur van hun machines, verhoogt efficiëntie en biedt gemak, terwijl Stihl een constante inkomstenstroom verzekert.

Stihl ToolShare Network

Community deeleconomie

Het Stihl ToolShare Network stelt particulieren en professionals in staat om hun eigen apparatuur te verhuren aan anderen binnen een community. Via een online platform kunnen gebruikers hun machines delen, huurtarieven instellen en beoordelingen achterlaten, wat de toegang tot hoogwaardige apparatuur democratiseert.

New Market Models

Stihl EcoExchange

Product as a Service

Stihl EcoExchange biedt een abonnement waarbij klanten continu toegang hebben tot de nieuwste en meest efficiënte machines zonder deze te bezitten. De oude apparatuur wordt teruggenomen, gereviseerd en opnieuw ingezet of gerecycled, wat een duurzame circulaire cyclus bevordert.

Stihl AgriLease

Seizoensgebonden leasing

Stihl AgriLease richt zich op landbouwbedrijven door seizoensgebonden leasingopties aan te bieden voor specifieke machinerie zoals oogstmachines, bladblazers en kettingzagen. Deze dienst helpt boeren flexibiliteit te maximaliseren tijdens piekbewerkingsseizoenen zonder zware kapitaaluitgaven.

Impact schatting

Praktische / operationele impact

Het implementeren van huur- en deelmodellen vereist significante wijzigingen in het logistieke proces en levertijdbeheer, met hogere eisen aan onderhoud en reparatie.

Financiële impact

Op korte termijn brengt deze transitie aanzienlijke investeringskosten met zich mee voor systeemontwikkeling en marketing. Langetermijnwinsten zijn echter potentieel door terugkerende inkomsten.

Strategische impact

Deze modellen kunnen Stihl positioneren als een pionier en innovator in de markt, wat concurrentievoordeel oplevert en marktaandeel kan vergoten.

Milieu-impact

Door producten langer in de circulatie te houden en efficiënt te hergebruiken, zal er een significante reductie in grondstoffenverbruik en afval zijn.

Sociale impact

De toegankelijkheid van hoogwaardige machines voor een breder publiek wordt verbeterd, wat kan bijdragen aan een verschuiving in consumentengedrag richting duurzaamheid.

Overkoepelende samenvatting

De overstap biedt aanzienlijke kansen voor winstgevendheid, positieverbetering en milieuvoordelen, maar vereist een bewuste investering en verandering van de bedrijfsvoering.

8/10